hypoteka

Tou největší změnou v historii poskytování hypoték je především ta, že pro potencionální žadatele o hypotéku končí možnost sjednat si hypotéku 100%. Tato nová pravidla, týkající se hypotéčních úvěrů, jsou stanovena na základě doporučení ČNB. Jsou platná již od dubna roku 2017 a banky se podle nich řídit budou. Dosavadní maximální limit LTV (dalo by se přeložit jako – půjčka ku hodnotě) do výše až 100 % LTV je snížen. Hypotéky s LTV více jak 80 % budou dostupné pouze velmi omezeně. Dle nového doporučení tedy budou banky poskytovat pouze 15 % ze všech nových úvěrů s LTV s rozmezím 80 až 90 %.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru
nahlížení do katastru - Navíc Novela zákona o spotřebitelském úvěru je nyní upravena tak, že jsou všechny banky poskytující hypoteční úvěry povinné mnohem podrobněji ověřovat finanční situaci žadatele o hypotéku. Pokud by toto neudělaly, hrozily by jim velké nepříjemnosti, a to především v podobě finančních ztrát. Kdyby například došlo k situaci, že jejich klient, kterému hypotéku poskytly, v prvních třech letech nemohl svůj úvěr splácet, hrozí bance reálná sankce. Konkrétně se jedná o to, že by takovému klientovi musela vrátit všechny jím dosud zaplacené úroky i s poplatky. Toto opatření se týká všech hypoték, není podstatné, jaké by bylo LTV. A i z tohoto důvodu si budou banky zcela logicky ještě pečlivěji vybírat, komu hypotéku poskytnou.

Tyto dva fakty se promítají do životů těch, kteří hypotéku potřebují, a to ve 100% výši. Je zde samozřejmě možnost vyřešit zmíněné omezení kombinací hypotéky s dalším úvěrem, nejčastěji úvěrem ze stavebního spoření. Pro mnoho lidí je to nyní opravdu jediná možnost, jak dosáhnout na celou zástavní hodnotu nemovitosti. I tato varianta však přináší další nevýhody, a to především v podobě dalších vynaložených financí.

Comments

  1. iPhone X Flip Case - Snatchit Ultra Schlanke Ledertasche Lederhülle für das Original iPhone 10 (5,8 Zoll) - Edles Kunstleder Cover Hülle mit Magnetverschluss - Schwarz iphone x tasche mit bumper

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts